woensdag 21 september 2016

Chinese energieleer les 4: Je innerlijke kracht

Het vervolg op de cursus Chinese energieleer in Yoga, les 4. In deze les hebben we de Maag & Milt meridiaan behandeld en het krachtcentrum van ons lichaam die in de Chinese energieleer de dantian (Tan tjen) wordt genoemd. In Nederland noemen we de dantian het krachtcentrum. In het Japans wordt de dantian het Hara gebied genoemd. Bij pilates wordt het ook wel powerhouse genoemd. Allemaal verschillende benamingen van hetzelfde namelijk: het menselijk energiecentrum. De kern waar onze energie vandaan komt.

De Dantian
Dit centrale energiegebied bevind zich 'drie vingers' onder de navel en ' 1 duim lengte' naar binnen. In dit gebied in de onderbuik is ons zenuwstelsel 'dicht gevlochten'. In India spreekt met ook van Chakra's waarbij 1 chakra ook zich bevind in het gebied van de Dantian. Maar we kijken hier vanuit de Chinese energieleer. Op het figuur links zie je drie punten in het lichaam waar de zenuwbanen gecentreerd zijn. Wanneer we gestresst zijn raken we vaak kortademend. Terwijl als je de focus legt op het ademen vanuit je onderbuik word je rustiger. Je ontspant als het ware je centrale energiecentrum, je dantian.

Een oefening
Er is een oefening voor ontspanning van de dantian. Je gaat liggen en focust je aandacht op de ademhaling vanuit je (onder)buik. Je legt je handen over elkaar op het gebied van je dantian. Dus drie vingers onder je navel. Iedere keer wanneer je inademt en je buik omhoog komt, duw je met je vingers tegen je buik. Wanneer je uitademt leg je, je handen los op je buik. Zo voel je meer de plek waar je ademt en vind je na een paar minuten rust en focus. Bij qigong (chi kung) zijn bijna alle oefeningen gefocust op het versterken van de dantian: je innerlijke kracht.
figuur 1: milt meridiaan

De maag- & milt meridiaan
De maag staat in het teken van de spijsvertering. De milt staat in het teken van het imuumsysteem. Samen vormen ze een energiesysteem in ons lichaam. Ze scheiden zuivere en onzuivere chi uit ons lichaam en scheiden vloeistoffen uit voeding. De hoofd emotie van dit stelsel is zorgend.

In harmonie: evenwichtig, aards/nuchter, geheugen is goed.
In disharmonie: overbezorgd, piekeren, vast in verleden.

Yin en yang
De milt is Yin. De meridianen lopen aan de binnenkant en de voorkant van ons lichaam zoals je in figuur 1 ziet.  Inwendig loopt de milt meridiaan langs het hart, de maag, milt, alvleesklier en tong.

De maag is Yang. In figuur 2 zie je dat de meridiaan wel aan de voorkant loopt (wat normal Yin is), maar ook aan de zijkanten van het lichaam (yang). De maag meridiaan maakt intern contact met de maag.

figuur 2: maag meridaan
Het element Aarde
De maag- & milt meridiaan behoren allebei tot het element aarde in de Chinese energieleer. Volgens de orgaanklok zijn deze organen het meest actief tussen 07:00- 11:00 uur 's ochtends.

Klachten bij verstoring van maag en milt
Wanneer de spijsvertering verstoord is, is er sprake van een zwaar gevoel. Je bent dan vaak wat loom, wat moe, wat langzaam. Eetlust is vaak ook matig tot weg of je hebt juist voortdurend trek (emotie eters). Klachten bij verstoring van de maag zijn ook piekeren, overbezorgd zijn, misselijkheid, moe in de ochtend, spanning rond nek en schouders. Klachten bij verstoring van de milt zijn vermoeidheid, voor andere zorgen om waardering te krijgen, ADHD, vermoeide spieren, last van ontlasting etcetera.

Orgaan klok
Wanneer je dagelijks last hebt van enkele boven genoemde klachten en die specifiek extra aanwezig zijn tussen 07:00-11:00 uur s' ochtends, is volgens de Chinese energieleer er mogelijk sprake van een blokkade aan de milt- en/of maag.

Bij spanning heb je ook weleens de uitdrukking het ligt mij zwaar op de maag. Als je in de ochtend bijvoorbeeld veel last hebt van misselijkheid en geen eetlust zou je kunnen kijken naar wat je stress geeft of naar je voeding en leefpatroon. Ga op zoek naar wat de blokkade in je lichaam veroorzaakt en doe er wat aan!;)

Chinese energieles 3: in vuur en vlam

Een vervolg op de cursus Chinese energieleer in Yoga. De derde les stond in het teken van 'Chi'. We begonnen met het beantwoorden van de vraag; Wat is chi? Voordat je begint met verder lezen zou ik je willen vragen wat jij denkt bij dit woord?

Wat is Chi?
In de groep waren de volgende antwoorden op deze vraag gegeven:

Chi is..
- Het leven in en om ons heen
- Beweging
- Adem
- Energie in de vorm van voeding
- Flow
- Het gevoel van lekker in je vel zitten
- Een natuurlijke stroming
- levensenergie

In de Chinese energieleer wordt onder 'chi' onze levensenergie bedoeld. De energie zowel in ons lichaam als de energie om ons heen. Bij 'chi' gaat het over vitaliteit, levenskracht, veerkracht. Het is een continue wederkerigheid waarbij energie wordt gegeven en wordt verkregen.

Het overdragen van energie
Mens tot mens
Energie kan ook overgedragen worden van persoon tot persoon. Herken je weleens de situatie dat je met iemand spreekt waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je helemaal leeg gezogen bent en je moe, boos of somber voelt? Iemand die ' energie slurpt'? Of juist dat je met iemand een ontzettend goeie klik hebt en veel energie hebt gekregen van die persoon?

Omgeving tot mens
Energie kun je ook krijgen van de omgeving waar je bent. Herken je bijvoorbeeld de situatie waarbij je door de drukke winkelstraat probeert te fietsen, zoals in Den Haag in de Grotemarktstraat waarbij je voetgangers probeert te vermijden en je als ik uit mijzelf spreek, vrij geirriteerd bent en tevens ook opgelucht als je het einde van de straat hebt bereikt en eindelijk rust hebt? Dit kost energie. Herken je ook het gevoel als je naar het strand gaat of de natuur in waarbij je weer energie krijgt? Een omgeving waarbij je kunt opladen? Kortom, energie ´chi´ is overal om ons heen.

Het doel is om onze levensenergie optimaal te benutten, toch?


Orgaanklok
In de hoofdmeridianen wordt deze 'chi', deze energie, door het lichaam gestuurd. In deze les stond het hart- & de dunnedarm meridiaan centraal. Deze twee organen vormen samen 1 energiesysteem. In de Chinese energieleer spreekt men over de 5 elementen: vuur, water, hout, aarde, metaal.

De hart- & de dunnedarm meridiaan behoort tot het element vuur. Deze organen zijn het meest actief tussen 11:00 - 15:00 uur ´s middags volgens de orgaanklok.

Het hart
Hart energie. Ik vind het mooi om stil te staan bij dit orgaan. Het hart wordt in de Chinese energieleer het emotioneel centrum genoemd. De meridiaan die aan het hart gekoppeld is, is de hartmeridiaan. Het doel van de hart(meridiaan) is het verspreiden van het bloed en het beheersen van de geest.

Het hart op je tong hebben
In de Chinese energieleer zegt men over spraak dat dit de uiting van de geest is. De geest, dus onze gedachten, wordt in de Chinese energieleer ook wel shen genoemd.
Als er geen goede circulatie is van het bloed in het lichaam, kunnen er psychische klachten ontstaan. Ze zeggen dat de 'geest' onrustig is. Bij hartklachten is ook vaak spraken van pyschische problemen.
 

Klachten
Denk bij stress of negatieve situaties (dus emoties) aan het hart die sneller begint te kloppen, paniek, onregelmatige ademhaling, minder goede bloedcirculatie, hoge bloeddruk, woede, pijn op de borst, slecht kunnen slapen, concentratieproblemen. Ogen met een doffe of starende blik, lusteloosheid.  De meridianen van het hart lopen over de binnenkant van de armen. De Chinese energieleer wijst erop dat klachten in de armen een voorteken kunnen zijn op hartziekten. Vooral als je wat ouder bent is dit een signaal om serieus te nemen. Denk aan aderverkalking en continu koude handen.

Emoties die horen bij het hart
Als alles in harmonie is, is de hoofd emotie van het hart: vreugde, stralend zijn.

In harmonie: geest is alert, uitbundig, sociale ontmoeting (spreken).
In disharmonie: verward, hysterisch, praatziek of stil.

Het element Vuur
Ik vind het prachtig dat het hart onder het element vuur valt. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar bij het hart denk ik vaak aan passie (en ook agressie). Bij passie denk ik aan vonken, aan vuur. De zomer staat overigens ook in het teken van het element Vuur. Vorige week was het tropisch weer. Hoge temperaturen. Ik merkte vorige week ook aan mijzelf dat ik door de hitte het rustiger aan moest doen want als ik van mijzelf ook nog temperamentvol was raakte ik helemaal oververhit. Een heethoofd. Alles ging vorige week niet zo lekker met mij en het was heet dus ik was al een beetje verhit en ik moet toegeven: ik was behoorlijk vurig, opgewonden, prikkelbaar. Ik probeerde express mijn rust te bewaken door op mijn adem te focussen en mij niet te druk te maken ondanks alles. Maar terwijl ik vorige week op de fiets zat en ik werd uitgescholden door een niet al te intelligente jongen op een scooter die dacht voorrang te hebben, stak ik daar, jawel, pontificaal mijn middelvinger op, wapperend in de lucht van het prachtige Laakkwartier... Oeps. Mijn hart ging tekeer, mijn bloeddruk steeg, ik wilde hem allerlei dingen zeggen uit emotie en mijn adem werd oppervlakkig en ik was daarna ontzettend moe.

Terwijl dit allemaal gebeurde dacht ik aan de Chinese energieleer en moest lachen. Als je bewust bezig bent met het lichaam, merk je van alles op is mijn ervaring. Zeker als ik reflecteer op mijn burn out is sprake (geweest) van ongecontroleerdheid in emoties, ongeremd gedrag en psychische problemen, vermoeidheid naar emotionele uitputting, pijnlijke en stijve armen. Informatie over de hartmeridiaan heeft mij persoonlijk veel inzichten gebracht.

Goed verhaal. Lekker kort;)

De dunne darm meridiaan

De dunne darm meridiaan staat in verbinding met de hart meridiaan. Deze meridiaan loopt over de achterkant van schouders, rug en armen zoals je op de afbeelding ziet. Bij schouderklachten kan dit ook een signaal zijn dat er een verstoring is bij het orgaan van de dunne darm, denk aan spijsverteringsklachten. Emoties en de spijsvertering staan met elkaar in verbinding. De functie van de dunne darm is het verteren van het voedsel en het opnemen van de voedingstoffen uit je voedsel. Klachten als pijn in de nek en schouders, spijsverteringsproblemen, energiegebrek, slapenloosheid etcetera, duiden op een mogelijke blokkade van de dunne darm (meridiaan). De dunne darm meridiaan loopt overigens langs het hart, de slokdarm, de maag en de dunne darm.

Yoga
Er bestaat meridiaan yoga. Dat houdt in dat je bepaalde oefeningen doet die specifiek de gebieden waar de meridianen van bepaalde organen lopen, aandacht geeft. Alle meridianen die aan de binnenkant van onze armen en benen lopen en aan de voorkant van ons lichaam behoren tot de YIN. Bij Yin yoga worden met name deze meridianen aandacht gegeven. De meridianen aan de zijkanten en achterkant van onze benen, armen en het lichaam behoren tot Yang. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld het hart door stress, zou je yin yoga kunnen doen om de energiestroming, chi, te bevorderen en blokkades te helpen opheffen.

Voeding
In de Chinese energieleer speelt voeding een zeer belangrijke rol. Maar dat is weer heel veel informatie. Het belangrijkste is dat je leert te voelen. Mijn docent zegt altijd ´als je het zelf voelt en ervaart, dan pas valt het kwartje en kan je veranderingen aanbrengen. Je kunt nog zoveel boeken hebben gelezen maar het gaat om het voelen, het ervaren´. Dus toch maar eens een yoga lesje proberen?;) Ook voor mannen aan te raden! Het meridianenstelsel is er, ieder mens heeft het, het is aan jou of je ook  open staat voor deze visie en wijsheid of niet. Daarin is ieder mens vrij om te kiezen:)

 

maandag 12 september 2016

Nog harder werken of laten gaan?

Opgeven of doorzetten?
Ik ga eerlijk zijn. De laatste dagen sta ik af en toe op het punt om alles op te geven. Ik ben telkens aan het peinzen of ik nou nog harder aan de dingen moet werken en trekken waar het nog niet lekker loopt, of dat ik het moet loslaten, moet laten gaan en mijn aandacht op andere dingen of mensen moet focussen.

Zo net had ik weer zo'n moment. Ik dacht, hoe fijn zou het zijn om nu een klein rugzakje te hebben en lekker weg te fietsen naar een paradijsje met natuur, heerlijk zwemwater, vrolijke mensen en alleen maar ontspanning en positiviteit. Niet meer dat gespannen gevoel wat ik de hele dag door mijn lichaam voel. Ik ga niet te veel de details in om de oorzaken van mijn gespannen gevoel toe te lichten, maar ik denk dat we allemaal wel weten hoe het voelt om gespannen te zijn. Gelukkig slaap ik wel goed.

Als ik terug kijk naar al die maanden hard werken aan mijzelf om te komen tot wie ik vandaag ben, heb ik weleens bewondering voor mijzelf. Dat mag ook weleens gezegd worden;) En ik heb ook bewondering voor enkele mensen om mij heen die ondanks alles ook doorzetten. Ze zeggen ook weleens dat een sterke leider, een sterke manager, een sterke partner of een sterke vriendschap zich echt bewijst tijdens slechte tijden.

Acteren in crisis tijden
Tijdens tijden van crisis in welke vorm dan ook, leer je mensen echt kennen is mijn ervaring. En het gaat dan vooral over hoe mensen reageren op de situatie. Wat er in je leven gebeurt daar heb je geen invloed op zeggen ze, maar je hebt wel invloed op hoe jij op het leven reageert. Laat je jezelf door in beslag nemen, loop je weg of ga je de strijd aan?

Ik ben eerlijk gezegd flink geschrokken van hoe sommige mensen handelen in tijden van crisis als ik kijk naar mijn eigen ervaring met burn-out. Mensen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan of willen er gewoon niets mee te maken hebben. Ik heb deze shock om proberen te zetten in een leer les voor mijzelf. Opvallend is dat veel mensen graag willen horen bij iemand die succesvol is in welke vorm dan ook, maar wanneer het even minder gaat met diegene kom je erachter dat de relatie met dit soort mensen vrij oppervlakkig is. Het leven is er niet alleen om de vruchten te plukken. Om dat te kunnen doen gaat er veel aan vooraf. Dat beseffen mensen niet altijd, op uitzonderingen na natuurlijk.

Ik ben vooral een strijder en ik ga graag om met mensen die dat ook zijn. Als iets slecht gaat probeer ik alles met twee handen aan te pakken als dit mogelijk is. Soms ben ik iets te strijder zie ik nu in. Ik ga er dan zelf onder lijden of mijn omgeving kan teveel confrontatie voelen. Ik ben op zoek naar een balans hierin.

Integriteit 
Daarnaast ben ik ook iemand die graag dingen die niet goed aanvoelen bespreekbaar maak. Thuis zijn wij opgevoed met het woord 'integriteit'. Dat houdt in dat je, je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen handelen. Dat je aanspreekbaar bent op je gedrag en de ander daar ook op aanspreekt. Dat je de ander in zijn of haar waarde laat door niet achter diegene zijn rug om allerlei dingen te zeggen en te bespreken. Ik moet bekennen dat dit een uitdaging is maar wel iets om naar toe te blijven streven.

Prioriteiten
Vanochtend kreeg ik zoals iedere week een kort inspirerend bericht van Mr. V. En dit keer ging het onderwerp over prioriteiten. Precies een item wat ik nodig had. Hij gaf een quote van Bruce Lee, ik citeer: "It is not a daily increase, but a daily decrease. Hack away at the inessentials".  

Hack away at the inessentials..

Zo dat is waar ik vandaag mijn dag mee begon. Feitelijk had ik aan mijn scriptie moeten zitten maar daar was geen ruimte voor in mijn hoofd. First things first.

Stressfactoren uitsluiten
Een paar maanden geleden was ik zo goed bezig om bewust alle stressoren uit mijn leven te halen. Iedere keer schreef ik op wat mij energie gaf en wat energie koste zodat ik in kaart bracht waar ik verandering aan kon geven. Waarom doe ik dat nu niet meer?

Met dank aan Mr. V. dacht ik weer aan mijn oude methodiek;) Dus ik schreef vandaag alles wat mij energie kost en energie geeft op papier. Wat bleek: de balans was totaal weg. Ik begreep meteen waarom ik mij zo gespannen voel.

Maar ik ging nadenken over de 'inessentials'. Want de oorzaken die mij energie kosten waren zelfs heel 'essential'. Hoe kom je er onder uit als dat wat belangrijk is je zo slecht doet? Je stress geeft of woede en verdriet?

De kerngedachten
Dus ik ging bij alles wat ik had opgeschreven terug analyseren naar de kerngedachten. Wat dacht ik erbij? Onzekerheden? Angsten? Waren deze gedachten realistisch of was ik mijzelf in de put aan het praten?

Ik kwam er achter dat veel oorzaken op dit moment gewoon gebeurde en dat ik mij er door heen moet zetten. Ik moet de angsten en de pijn onder ogen komen. Maar wat ik vergat is dat ik om die reden extra lief voor mijzelf moet zijn aankomende periode. Extra goed voor mijzelf zorgen zodat ik de kracht behoud om deze angsten en pijnen aan te gaan. Mijn veerkracht te stimuleren om te kunnen groeien in deze lastige tijd. Want anders put je jezelf uit.

Zoals Mr. V. schreef: "Remove the distractions from your life. Open your heart. Keep moving forward with good intent and especially actions". 

Ook schreef hij: "If you need to get away for a while, go!"

In mijn hele burn-out herstel proces ben ik expres niet weg gegaan om niet 'weg te lopen' van mijn problemen maar ze op te lossen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een lange vakantie de oplossing is om van je burn-out af te komen maar helaas is dat absoluut niet de oplossing.

Ik heb daarom gekozen voor de confronterende manier. Ik moet zeggen dat ik mijn portie confrontatie wel een beetje heb gehad. Ik heb hard gewerkt aan mijn herstel, misschien weer te hard want ik ben nog steeds niet heel energiek en mentaal top. Als ik door deze periode heen ben heb ik besloten één ding te doen. I will go away for a while!;)

Op de vraag; Nog harder werken of laten gaan? Als je er in geloofd dat hetgeen waar je zo aan trekt jou helpt, blijf net zo lang werken tot dat je situatie goed voelt. Als je constant tegen een muur aanloopt of geen input of energie terug krijgt van datgene waar je zo hard aan werkt en je raakt gefrustreert en uitgeput: laat het gaan. Ze zeggen als het zo moet zijn dan komt het wel weer op je pad. Geduld en vertrouwen zijn de sleutel. Je hoeft niet alles in één keer op te lossen is wat ik tegen mijzelf zeg maar blijf jezelf overstijgen op een gezonde manier.

Keep you're balance between hard work and time for yourself!:)

vrijdag 9 september 2016

Go with the flow - je eigen 'golfje' volgen.

Dit item is iets anders vormgegeven dan normaal omdat het een "kort" verslag is van de 2e les in Chinese energieleer in yoga die ik volg. Vorige week schreef ik een item ter introductie van de Chinese energieleer. Ik probeer zes korte informatieve samenvattingen deze periode te geven voor wie interesse heeft in het beter begrijpen van yin en yang, meridianen en balanceren en leven in eenheid met de natuur. Alvast bedankt voor het lezen. De introductie nog niet gelezen? Klik hier.

Go with the flow - je eigen 'golfje' volgen.
Uitspraken die mij de afgelopen week zijn blijven hangen hadden beide als metafoor iets met water te maken. Zo zei een vriendin toen we het hadden over contacten met mensen die komen en gaan in de vorm van bijvoorbeeld relaties en vriendschappen, dat je als het ware als een rivier overal heen stroomt waar ruimte voor je is en als je ergens tegen een muur aan klotst, dat je dan niet daar tegenaan blijft klotsen, maar ergens anders heen stroomt. Naar iemand anders. Iemand die wel open staat voor je. Waar geen weerstand en geen blokkade is.
Sommige mensen staan niet open voor je om een bepaalde reden of zijn (onbewust) niet goed voor je en dat je dus zelf blokkeert. Dat kost energie. Ik heb geleerd dat je op die momenten mensen moet laten gaan, hoe moeilijk soms dan ook. Interactie met mensen zorgt ook voor energie uitwisseling. Om de energie in jezelf te laten stromen in interactie met je omgeving, is het belangrijk te zoeken naar die mensen waar jouw energie lekker kan ´stromen´ en wederzijds.
Go with the flow
In de Chinese energieleer hadden we het over de "go with the flow" uitspraak. Wat betekend dat nou eigenlijk? Is dat de massa volgen? Overal maar in mee gaan zonder zelf na te denken? Of iets heel anders?

Tijdens de les filosofeerde we met elkaar hierover. Go with the flow werd geassocieerd met: - Niet te veel plannen. - Meegaan met de seizoenen. - Meer accepteren. - Balans vinden tussen drukte en privé. - In het moment blijven en genieten. - Voeding; seizoensproducten eten bijvoorbeeld. - Yoga oefeningen. - Prikkels van buitenaf afstemmen op innerlijke energie en ritme. - Het natuurlijk ritme van dag en nacht: wakker worden en naar bed gaan. - Dat de dingen in je leven als vanzelf gaan, zonder (al te veel) weerstand. - Doen met wat er is.
Een andere metafoor: In de Chinese energieleer spreekt men dat we als individu allemaal een golfje zijn in de enorme zee. Dat we daarmee onderdeel uitmaken van de zee als onderdeel van het geheel. We zijn de zee. Je golf moet niet te hoog of te laag zijn; je niet verzetten tegen de stroming, maar juist stromen tussen de andere golven door. Je wil er soepel door. Want hoe meer verzet, hoe meer weerstand. En weerstand kost (negatieve) energie. Je stagneert, loopt vast, krijgt irritatie of verdriet of woede. Het is niet natuurlijk. Je kunt jezelf iedere dag vragen: Wat is mijn energie? Wat is mijn stroming in het leven? Waar voel ik weerstand? Waar voel ik verzet? Waar stroomt het lekker en krijg ik energie? En waar blokkeert het en voel ik mij uitgeput, somber of boos door? Als ik naar mij zelf kijk was ik de afgelopen jaren altijd een "dwarsligger" voor mijzelf. Ik was iemand die "graag" tegen de stroming in zwom door: - Nieuwe dingen te organiseren; de trekker en initiatiefnemer te zijn, veel energie weggeven. - Tegen de stroom in te gaan door kosten wat het kost ideeën, verwachtingen en planningen geslaagd te krijgen om iedereen tevreden te houden en te bewijzen dat iets wel vet of haalbaar was. Vooral het onhaalbare, haalbaar maken vond ik een kick geven. Dat was niet altijd makkelijk en logisch. - Mij te omringen met mensen en situaties waar ik geen energie van kreeg. Mijn golfje was uiteindelijk een tsunami geworden die met een harde klap gestrand is. Ondertussen "stroom" ik voorzichtig alle kanten weer uit waar positieve energie is en probeer ik niet (te lang) meer tegen 'muren' aan te blijven klotsen. 😉
de orgaanklok
De gal- en levermeridiaan
De vorige les ging het over de orgaanklok. Ieder orgaan in ons lichaam heeft een vaste tijd waarop hij het meest actiefst is. Deze les hadden we het over de lever- en galmeridiaan. Deze vormen samen 1 systeem in ons lichaam. Meridianen laten de energie stromen van orgaan naar orgaan. De lever is een stuwende energie. Dat orgaan transporteert de "chi" door ons lichaam. Een soort motor. Kan je nagaan dat het 600 liter bloed per dag zuivert? De lever is het meest actief rond 01 u s'nachts. De lever voorkomt dat er blokkades in je lichaam ontstaan.

Klachten die ontstaan bij blokkades bij de lever zijn bijvoorbeeld; depressie, opkroppen van emoties, frustratie, woedeaanvallen, overmatige werklust gevolgd door buitensporige vermoeidheid, nerveus, stijve gewrichten en pezen, hoofdpijn en dergelijke. Deze klachten zijn ook kenmerkend voor burn-outers.
Je hebt ook volgens de Chineseleer "lever mensen". Daarbij is de levermeridiaan extra actief dan normaal.
In harmonie zijn deze mensen vaak; creatief, hebben humor, zijn veerkrachtig en hebben sterk aanpassingsvermogen.
Bij disharmonie, zoals bij burn-out is er bij dit type mens sprake van: frustratie, irritatie, verkramping, snel de moed verliezen bij tegenslag.
Emoties die horen bij de lever en galblaas zijn stuwend: woede.
Er is sprake van veel yang.
Uitspraken die misschien wel bij jullie bekend zijn en in het verlengde hiervan liggen: "Iets op je lever hebben" (als je iets dwarszit). Of "galspuwer" (iemand die negatief is en niets moois heeft te vertellen). Als je vaak op hetzelfde tijdstip last hebt van een specifieke lichamelijke klacht, kan het zijn dat er een blokkade in een orgaan zit. Die blokkade kan gekoppeld worden aan lichamelijke klachten maar ook psychische problemen die in de Chinese energieleer zijn uitgeschreven en onderzocht. Net als alle organen, maar vooral deze, is de lever een belangrijk orgaan voor onze energie. Het verwerkt afvalstoffen maar ook negatieve emoties. Om je lever te koesteren helpt het om producten te eten en te drinken die zo puur mogelijk zijn, zodat het zo min mogelijk werk kost voor de lever om de afvalstoffen te filteren. Daarnaast is nachtrust tussen 01:00-03:00 u belangrijk zodat de lever zich optimaal kan herstellen en kan 'rusten'. Voor wie vanavond tot laat in de nacht gaat stappen of slecht in slaap komt: in de ochtend voel je je waarschijnlijk moe, misselijk, suf of zelfs negatief. Doe het rustig aan;) Voor de liefhebber helpt yoga ook goed;)

Introductie Chinese energieleer

Onlangs begonnen met de eerste les van de cursus Chinese energieleer in Yoga bij Merlijn Body & Mind Center!
Ook wel de Tao of het Taoïsme genoemd. Denk hierbij aan het yin yang symbool. Het gedachtegoed is geïnspireerd op de natuur: de mens kan volmaakt worden als het mee gaat met de stroming. De natuurlijke stroming van energie die continu in beweging is. Het gaat uit van de 'chi', de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Leven in eenheid met de natuur, waar het menselijk lichaam ook een onderdeel van is.

Het is een Oosterse filosofie. Het is een holistische manier van kijken naar het lichaam en gezondheid. Met holistisch bedoel ik dat er naar het gehele plaatje wordt gekeken in plaats van één onderdeel. Wanneer er zich een blokkade in je lichaam voordoet heeft dit effect op het hele systeem in je lichaam volgens deze filosofie. Daarnaast zijn organen en meridianen aan elkaar verbonden en kunnen klachten op specifieke tijden extra actief worden. Hierover vertel ik zo meer.

Het Chinese orgaansysteem bestaat uit 12 hoofdmeridianen die zijn genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Elk orgaan levert zijn specifieke bijdrage aan het energetisch netwerk, dat het gehele lichaam van energie voorziet. Hoewel ze spreken van yin en yang organen heeft toch elk orgaan een yin en yang aspect. Zowel de yin als de yang energie van een orgaan kan verstoord zijn, wat elk weer een eigen klachtenpatroon oplevert.

Vormen van yin en yang zijn bij de mens:
Yin: vrouw, introvert, passief, kalmeert, verzorgend, voedend.
Yang: man, extravert, actief, beweegt, beschermd, transformeert.

Vormen van yin en yang in de natuur:
Yin: donker, koud, winter, nacht, aarde, rust, materieel.
Yang: licht, warm, zomer, dag, hemel, beweging, geestelijk.

Yin en Yang zien er anders uit, maar je kunt ze niet scheiden. Ze vormen een eenheid in steeds wisselende bewegingen. De één neemt toe, de ander neemt af. Teveel Yang put uit. Teveel yin verzwakt. In de gezondheid, op alle niveaus is het handhaven van evenwicht tussen deze twee tegengestelde krachten.


de orgaanklok
Op de afbeelding zie je de orgaanklok en de tijden waarop welk orgaan het meest actief is. Een voorbeeld zijn mensen die lastig in slaap kunnen komen tussen 01:00-03:00 u 's nachts. Dan is de levermeridiaan extra actief en zich aan het herstellen. Wanneer je een slaapstoornis hebt zou er sprake kunnen zijn van een blokkade in de lever en zou je bepaalde oefeningen in de yoga of wijzigingen in voeding kunnen doen/toepassen of stressmanagement, die bevorderend werken voor de lever zodat je beter kunt slapen.

Bekijk ook de documentaire the Mystery of Chi door hier te klikken.

De reden waarom ik begonnen ben hiermee is vanwege mijn burn-out en bijkomende lichamelijke klachten. Ik ben op zoek naar een gezondere levenswijze en oplossing om te herstellen. Naar mijn visie begint dat door bewust te zijn van en te begrijpen hoe ons of mijn lichaam en geest werkt. Wanneer je uitgeput of overspannen tot burn-out bent is er weinig 'chi' aanwezig in het lichaam en is er een onbalans en sprake van blokkades in het lichaam. De Yang heeft de overhand genomen. Teveel Yang put dus uit. Er is enorm veel wetenschap hierover wat een mooie aanvulling is op onze westerse geneeskunde. De combinatie van de twee werelden is iets waar ik mij momenteel in verdiep om te herstellen en mijn vitaliteit en energie te verbeteren en op natuurlijke wijze krachtig te houden. Voor de liefhebber zal ik aankomende 6 weken hier wat informatie uit de cursus delen voor wie ook last heeft van lichamelijke klachten of vermoeidheid tot burn-out of zijn of haar gezondheid nog beter weer krijgen;) Fijne dag!