woensdag 21 september 2016

Chinese energieleer les 4: Je innerlijke kracht

Het vervolg op de cursus Chinese energieleer in Yoga, les 4. In deze les hebben we de Maag & Milt meridiaan behandeld en het krachtcentrum van ons lichaam die in de Chinese energieleer de dantian (Tan tjen) wordt genoemd. In Nederland noemen we de dantian het krachtcentrum. In het Japans wordt de dantian het Hara gebied genoemd. Bij pilates wordt het ook wel powerhouse genoemd. Allemaal verschillende benamingen van hetzelfde namelijk: het menselijk energiecentrum. De kern waar onze energie vandaan komt.

De Dantian
Dit centrale energiegebied bevind zich 'drie vingers' onder de navel en ' 1 duim lengte' naar binnen. In dit gebied in de onderbuik is ons zenuwstelsel 'dicht gevlochten'. In India spreekt met ook van Chakra's waarbij 1 chakra ook zich bevind in het gebied van de Dantian. Maar we kijken hier vanuit de Chinese energieleer. Op het figuur links zie je drie punten in het lichaam waar de zenuwbanen gecentreerd zijn. Wanneer we gestresst zijn raken we vaak kortademend. Terwijl als je de focus legt op het ademen vanuit je onderbuik word je rustiger. Je ontspant als het ware je centrale energiecentrum, je dantian.

Een oefening
Er is een oefening voor ontspanning van de dantian. Je gaat liggen en focust je aandacht op de ademhaling vanuit je (onder)buik. Je legt je handen over elkaar op het gebied van je dantian. Dus drie vingers onder je navel. Iedere keer wanneer je inademt en je buik omhoog komt, duw je met je vingers tegen je buik. Wanneer je uitademt leg je, je handen los op je buik. Zo voel je meer de plek waar je ademt en vind je na een paar minuten rust en focus. Bij qigong (chi kung) zijn bijna alle oefeningen gefocust op het versterken van de dantian: je innerlijke kracht.
figuur 1: milt meridiaan

De maag- & milt meridiaan
De maag staat in het teken van de spijsvertering. De milt staat in het teken van het imuumsysteem. Samen vormen ze een energiesysteem in ons lichaam. Ze scheiden zuivere en onzuivere chi uit ons lichaam en scheiden vloeistoffen uit voeding. De hoofd emotie van dit stelsel is zorgend.

In harmonie: evenwichtig, aards/nuchter, geheugen is goed.
In disharmonie: overbezorgd, piekeren, vast in verleden.

Yin en yang
De milt is Yin. De meridianen lopen aan de binnenkant en de voorkant van ons lichaam zoals je in figuur 1 ziet.  Inwendig loopt de milt meridiaan langs het hart, de maag, milt, alvleesklier en tong.

De maag is Yang. In figuur 2 zie je dat de meridiaan wel aan de voorkant loopt (wat normal Yin is), maar ook aan de zijkanten van het lichaam (yang). De maag meridiaan maakt intern contact met de maag.

figuur 2: maag meridaan
Het element Aarde
De maag- & milt meridiaan behoren allebei tot het element aarde in de Chinese energieleer. Volgens de orgaanklok zijn deze organen het meest actief tussen 07:00- 11:00 uur 's ochtends.

Klachten bij verstoring van maag en milt
Wanneer de spijsvertering verstoord is, is er sprake van een zwaar gevoel. Je bent dan vaak wat loom, wat moe, wat langzaam. Eetlust is vaak ook matig tot weg of je hebt juist voortdurend trek (emotie eters). Klachten bij verstoring van de maag zijn ook piekeren, overbezorgd zijn, misselijkheid, moe in de ochtend, spanning rond nek en schouders. Klachten bij verstoring van de milt zijn vermoeidheid, voor andere zorgen om waardering te krijgen, ADHD, vermoeide spieren, last van ontlasting etcetera.

Orgaan klok
Wanneer je dagelijks last hebt van enkele boven genoemde klachten en die specifiek extra aanwezig zijn tussen 07:00-11:00 uur s' ochtends, is volgens de Chinese energieleer er mogelijk sprake van een blokkade aan de milt- en/of maag.

Bij spanning heb je ook weleens de uitdrukking het ligt mij zwaar op de maag. Als je in de ochtend bijvoorbeeld veel last hebt van misselijkheid en geen eetlust zou je kunnen kijken naar wat je stress geeft of naar je voeding en leefpatroon. Ga op zoek naar wat de blokkade in je lichaam veroorzaakt en doe er wat aan!;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten