vrijdag 9 september 2016

Introductie Chinese energieleer

Onlangs begonnen met de eerste les van de cursus Chinese energieleer in Yoga bij Merlijn Body & Mind Center!
Ook wel de Tao of het Taoïsme genoemd. Denk hierbij aan het yin yang symbool. Het gedachtegoed is geïnspireerd op de natuur: de mens kan volmaakt worden als het mee gaat met de stroming. De natuurlijke stroming van energie die continu in beweging is. Het gaat uit van de 'chi', de levensenergie die door ons lichaam stroomt. Leven in eenheid met de natuur, waar het menselijk lichaam ook een onderdeel van is.

Het is een Oosterse filosofie. Het is een holistische manier van kijken naar het lichaam en gezondheid. Met holistisch bedoel ik dat er naar het gehele plaatje wordt gekeken in plaats van één onderdeel. Wanneer er zich een blokkade in je lichaam voordoet heeft dit effect op het hele systeem in je lichaam volgens deze filosofie. Daarnaast zijn organen en meridianen aan elkaar verbonden en kunnen klachten op specifieke tijden extra actief worden. Hierover vertel ik zo meer.

Het Chinese orgaansysteem bestaat uit 12 hoofdmeridianen die zijn genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Elk orgaan levert zijn specifieke bijdrage aan het energetisch netwerk, dat het gehele lichaam van energie voorziet. Hoewel ze spreken van yin en yang organen heeft toch elk orgaan een yin en yang aspect. Zowel de yin als de yang energie van een orgaan kan verstoord zijn, wat elk weer een eigen klachtenpatroon oplevert.

Vormen van yin en yang zijn bij de mens:
Yin: vrouw, introvert, passief, kalmeert, verzorgend, voedend.
Yang: man, extravert, actief, beweegt, beschermd, transformeert.

Vormen van yin en yang in de natuur:
Yin: donker, koud, winter, nacht, aarde, rust, materieel.
Yang: licht, warm, zomer, dag, hemel, beweging, geestelijk.

Yin en Yang zien er anders uit, maar je kunt ze niet scheiden. Ze vormen een eenheid in steeds wisselende bewegingen. De één neemt toe, de ander neemt af. Teveel Yang put uit. Teveel yin verzwakt. In de gezondheid, op alle niveaus is het handhaven van evenwicht tussen deze twee tegengestelde krachten.


de orgaanklok
Op de afbeelding zie je de orgaanklok en de tijden waarop welk orgaan het meest actief is. Een voorbeeld zijn mensen die lastig in slaap kunnen komen tussen 01:00-03:00 u 's nachts. Dan is de levermeridiaan extra actief en zich aan het herstellen. Wanneer je een slaapstoornis hebt zou er sprake kunnen zijn van een blokkade in de lever en zou je bepaalde oefeningen in de yoga of wijzigingen in voeding kunnen doen/toepassen of stressmanagement, die bevorderend werken voor de lever zodat je beter kunt slapen.

Bekijk ook de documentaire the Mystery of Chi door hier te klikken.

De reden waarom ik begonnen ben hiermee is vanwege mijn burn-out en bijkomende lichamelijke klachten. Ik ben op zoek naar een gezondere levenswijze en oplossing om te herstellen. Naar mijn visie begint dat door bewust te zijn van en te begrijpen hoe ons of mijn lichaam en geest werkt. Wanneer je uitgeput of overspannen tot burn-out bent is er weinig 'chi' aanwezig in het lichaam en is er een onbalans en sprake van blokkades in het lichaam. De Yang heeft de overhand genomen. Teveel Yang put dus uit. Er is enorm veel wetenschap hierover wat een mooie aanvulling is op onze westerse geneeskunde. De combinatie van de twee werelden is iets waar ik mij momenteel in verdiep om te herstellen en mijn vitaliteit en energie te verbeteren en op natuurlijke wijze krachtig te houden. Voor de liefhebber zal ik aankomende 6 weken hier wat informatie uit de cursus delen voor wie ook last heeft van lichamelijke klachten of vermoeidheid tot burn-out of zijn of haar gezondheid nog beter weer krijgen;) Fijne dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten